środa, 6 października 2010

4.Miód, Szyszki, Maliny

Obecnie za temat mam miód. A teraz o tym co on daje, żeby na początku nie zbrzydzic na niego ochoty.
No więc miód, jest jak wiadomo zdrowy, skutecznie likwiduje chorobę herbata z cytryną i miodem, i jaka pyszna jest, prawda? Nawet ci co nie przepadają za cukrem, który można pozyskac z miodu chętnie i napój wypiją. Sama nienawidzę herbaty z cukrem, ale taką miodową nie pogardzę. Podobne działanie ma syrop z cebuli i czosnku. Trzeba dusic cebulę aż puści syrop i gotowe.A teraz wrócę miodu. A raczej do tematu pszczół. Pszczoły są mało znane z tego, że są prawdziwymi pracocholiczkami. Pszczoła lata bardzo,bardzo długo i musi zeprac pył na kg miodu z aż tysiąca kwiatów. Po całym dniu wraca do ula gdzie składa pyłek, żuje, wypluwa, żuje wypluwa, żuje i wypluwa, i jeszcze długo tak robi aż będzie z tego miód. Przeżuty pyłek wkłada do pasieki i leci po kolejną dawkę nektaru kwiatowego. A teraz opiszę przepis, który patrzyłam w wielu linkach na internecie, syrop z szyszek:

 Syrop z szyszek sosny (dobry na przeziębienie)
Zielone szyszki włożyć do słoja. Ile szyszek tyle cukru na szyszki (szkoda,że nie ma dokładnej miary, więc trzeba użyc go "na oko". Posypać i postawić na okno w słońcu.
Sok pić 1 dużą łyżkę na szklankę gotowanej wody.
Dla dzieci 1 mała łyżeczka.

Syrop malinowy( na dobry na przeziębienie)

Zebrac maliny, oczyścic i umyc w zimnej wodzie, 2/3 cukru względem malin. Wycisnąc sok z malin i wsypac cukier. Do szklanych, wyparzonych butelek wlac sok. Sok konserwowac we wrzącej wodzie od 15 do 25 min. Maliny można wykorzystac do deseru lub zjesc z bitą śmietaną.

1/4 szklanki wlac do kubka i zalac zagotowaną wodą, nie musi byc wrząca albo ciepła(jak kto woli).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz